Kanelbullar med mandelmassa

Serverar: 50 portioner

För dem som inte tål mandel anges här även propotionerna för mandelfrifyllning. Det blir också jättegott såklart med enbart kanel.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 15-16 dl vetemjöl
  • Fyllning med mandelmassa
  • 1 dl socker
  • 175 g smör
  • 2 msk malen kanel
  • 100 g mandelmassa
  • Om du vill undvika mandelmassa blandar du så här
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 2 msk kanel
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg, lätt uppvispat till pensling
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smör och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut i lite av degspadet, tillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl.
    2. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, 5 minuter i maskin. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
    3. Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel med elvisp till en slät smet. Riv ner mandelmassan och blanda.
    4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca 25x45 cm.
    5. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, knappt 2 cm breda. Placera dem i bullformar och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader om du använder varmluft, annars 250 grader.
    6. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben