Kanelbullar med solrosfrön

Serverar: 15-20 portioner

Lite nyttigare bullar som får mersmak av fint fullkornsmjöl och solrosfrön.

Ingredienser

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 7 – 7½ dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
  • 3/4 rostade solroskärnor
  • ½ dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ paket, 25 g jäst för söta degar
  • 2½ dl fingervarm, 37 grader mjölk
  • Fyllning
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • ½ msk ströbröd
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Skär smöret i tunna skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke.
    3. Mät upp och lägg i knappt 7 dl av mjölet (spara lite till utbakningen), solroskärnor, socker, salt, kardemumma och smulad jäst. Häll på den ljumma mjölken
    4. Arbeta kraftigt, 5 – 10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
    5. Rör under tiden samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen. Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut.
    6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla till en rektangulär platta ca 25 x 50 cm. Bred på fyllningen.
    7. Rulla ihop från långsidan till en rulle. Skär rullen i 15-20 bitar, ca 2 cm breda.
    8. Lägg bitarna med snittytan upp på bakplåtspappersklädd plåt.
    9. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    10. Pensla bullarna försiktigt med ägg.
    11. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Sikta över florsocker strax före servering
    12. Tips! Flytande smör är smidigt när du bakar. Smör-& rapsolja är jättebra till fyllningen i de här bullarna!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben