Karamelliserad äppelsufflé med bitter chokladsås

Serverar: 8 portioner

Supergott!

Ingredienser

  • 8 kaffekoppar á 1½ dl
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • 2 msk strösocker
  • Sufflésmet
  • 2-3 äpplen (240 g fint tärnad)
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 1 msk calvados
  • 3 äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk citronsaft
  • Bitter chokladsås
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • ½ vaniljstång med märgen urskrapad
  • Instruktioner

    1. Pensla 8 koppar som rymmer 1½ dl med rumsvarmt smör och ströa dem sedan med socker. Ställ kopparna i kylen.
    2. Sefflésmet: Skala, kärna ur och skär äpplena i cm stora tärningar. Smält strösocker i en liten kastrull till gyllenbrun karamell. Sänk värmen. Tillsätt äppelbitarna och koka ihop till en kompott under omrörning tills sockret åter löst sig. Rör ut maizena i lite vatten och blanda ner det i kompotten under omrörning. Tillsätt calvados och ställ kastrullen åt sidan.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt socker och citronsaft och fortsätt vispa till en fast maräng. Vänd sedan ner 1/3 av marängen i den knppt ljumma kompotten. Vänd sedan ner kompotten i resten av marängen. Skeda upp i kopparna. Jämna till ytan. Baka suffléerna i nedre delen av ugnen 13-15 min.
    4. Chokladsås: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, vatten och vaniljstång. Ta kastrullen från plattan. Rör ner chokladen i den heta gräddblandningen. Rör tills chokladen smält. Servera såsen kall eller varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben