Karamelliserat sidfläsk - szechuan
Har man varit i Kina, så älskar man oftast maten - oavsett om den är söt, syrlig och stark från de södra delarna eller mildare och mustig från de norra delarna.
Det här är min version av en kantonesisk rätt - karamelliserat sidfläsk i en söt-stark sås.
Ingredienser
800 g sidfläsk i bit
1 röd chili
7 klyftor vitlök
1 msk hel szechuanpeppar
1 stjärnanis
1 kanelstång
3 cm färsk ingefära
2 tsk torkade chiliflingor eller 2 hela röd chili (torkade)
1 dl strösocker
3 dl vatten
2½ msk risvinsvinäger (går att byta ut mot 2 msk 12% ättika)
5 msk rapsolja
2 msk soja
5 torkade aprikoser, katrinplommon eller persikor
Koriander till garnering
Salt, valfritt
Jasminris för 4 personer
Koriander (garnering)
Instruktioner
- Följ anvisningarna på förpackningen för att koka riset. När riset står på spisen, gör följande moment:
- Finhacka chilin och ingefäran, lägg åt sidan
- Finhacka vitlöken (alt använd vitlökspress.), lägg åt sidan
- Krossa szechuanpepparen och stjärnanisen i en mortel, lägg åt sidan. Grovtärna sidfläsket och blanda med den krossade Szechuanpepparn, stjärnanisen och de torkade chiliflingorna. Lägg åt sidan.
- Bryn fläsktärningarna i omgångar i olja, lägg åt sidan vartefter fläsket blir brynt.
- Lägg tillbaks allt det tärnade och brynta fläsket i grytan. Häll vatten, risvinäger och socker i grytan.
- Tillsätt den finhackade chilin, vitlöken, ingefäran, kanelstången, den torkade frukten och sojan. Rör om och låt koka på svag värme under lock i cirka 25 minuter tills vätskan har reducerats till en tredjedel.
- Smaka av och salta vid behov.
- Servera med det kokta jasminriset, garnera med koriandern
Liknande recept
Kommentarer (2)
Otroligt gott! Tack för smakupplevelsen!
Hur kan man skriva 1 dl strösocker, jag gick på det utan att tänka och fy fan så illa det smakade. inga andra smaker kom ju fram!