Karamelliserat sidfläsk - szechuan

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Har man varit i Kina, så älskar man oftast maten - oavsett om den är söt, syrlig och stark från de södra delarna eller mildare och mustig från de norra delarna. Det här är min version av en kantonesisk rätt - karamelliserat sidfläsk i en söt-stark sås.

Ingredienser

  • 800 g sidfläsk i bit
  • 1 röd chili
  • 7 klyftor vitlök
  • 1 msk hel szechuanpeppar
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 tsk torkade chiliflingor eller 2 hela röd chili (torkade)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2½ msk risvinsvinäger (går att byta ut mot 2 msk 12% ättika)
  • 5 msk rapsolja
  • 2 msk soja
  • 5 torkade aprikoser, katrinplommon eller persikor
  • Koriander till garnering
  • Salt, valfritt
  • Jasminris för 4 personer
  • Koriander (garnering)
  • Instruktioner

    1. Följ anvisningarna på förpackningen för att koka riset. När riset står på spisen, gör följande moment:
    2. Finhacka chilin och ingefäran, lägg åt sidan
    3. Finhacka vitlöken (alt använd vitlökspress.), lägg åt sidan
    4. Krossa szechuanpepparen och stjärnanisen i en mortel, lägg åt sidan. Grovtärna sidfläsket och blanda med den krossade Szechuanpepparn, stjärnanisen och de torkade chiliflingorna. Lägg åt sidan.
    5. Bryn fläsktärningarna i omgångar i olja, lägg åt sidan vartefter fläsket blir brynt.
    6. Lägg tillbaks allt det tärnade och brynta fläsket i grytan. Häll vatten, risvinäger och socker i grytan.
    7. Tillsätt den finhackade chilin, vitlöken, ingefäran, kanelstången, den torkade frukten och sojan. Rör om och låt koka på svag värme under lock i cirka 25 minuter tills vätskan har reducerats till en tredjedel.
    8. Smaka av och salta vid behov.
    9. Servera med det kokta jasminriset, garnera med koriandern

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Libben111 10 januari 2013

    Otroligt gott! Tack för smakupplevelsen!

    vinylmonstret 1 februari 2014

    Hur kan man skriva 1 dl strösocker, jag gick på det utan att tänka och fy fan så illa det smakade. inga andra smaker kom ju fram!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben