Karins daimtårta

Jag älskar verkligen daim och denna tårta brukar jag ofta ha på lite finare desserter eller till födelsedagskalas.

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 äggvitor
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 påse daimkulor, 100 g
  • Garnering
  • 3/4 dl kakao
  • ½ dl socker
  • 3/4 dl vatten
  • 1 msk smör
  • Daimkulor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Mal mandeln, smält matfettet och låt det svalna. Rör samman ägg och socker, blanda mandeln och potatismjöl, rör ner blandningen i smeten och tillsätt matfett. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
    3. Rita fyra cirklar, ca 20 cm i diameter på bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt i cirklarna.
    4. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter. Lått bottnarna svalna innan de lossas från papperet.
    5. Vispa grädden, krossa daimkulorna. Spara ca 1 msk till garnering. Blanda ner resten i grädden, bred grädden över tre bottnar och lägg ihop dem, lägg den fjärde ovanpå.
    6. Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull, låt blandningen koka under omrörning tills den är ganska tjock.
    7. Tillsätt matfett och rör tills glasyren är helt slät. Låt den svalna något.
    8. Bred glasyren på tårtan och strö på daimkulor. Låt daimtårtan stå kallt en stund före servering.

    Liknande recept

    4.8
    1 h
    10
    9

    Kommentarer (2)

    Margarosa 22 februari 2011

    Jag gjorde den här dajmtårtan i förrgår till ett 25- och 3-årskalas och alla tyckte den var kanongod! Men den var mäktig...... En sats räckte till 17 personer -med lite glass yiil. Men då var bitarna små, men räckte ändå!

    Ackis 1 maj 2012

    Jättegod! Valde att göra tre bottnar ist för 4.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben