Kasslergratäng á la Monika

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Jättegod festrätt eller kalasrätt. Även god till julbordet.

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 600 g kassler
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 stor purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Margarin att steka i och till formen
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Smörj en stor eldfast form. Dela vitlöksklyftan på mitten och gnid in formen med vitlöken. Skala och skiva potatisen. Strimla kasslern. Skiva purjolöken i tunna skivor eller stavar.
    3. Lägg potatisen i en stor gryta. Koka potatisen i gräddmjölken i cirka 8-10 minuter. Salta o peppra sparsamt.
    4. Stek upp kasslern i lite margarin utan att den får så mycket färg. Låt purjolöken få steka med kasslern de sista 3-4 minuterna. Lägg i hälften av den kokta potatisen i botten av den smorda formen. Lägg på kassler och purjolök
    5. Avsluta med att lägga på resten av potatisen. Grädda i 225 graders ugn i cirka 40 minuter. Sänk värmen och lägg på ugnsfolie efter halva tiden och fortsätt grädda tills potatisen är mjuk. Ta av folien de sista 5 minuterna.
    6. Servera en god grönsallad till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben