Kasslergratäng med hasselnöts- och osttäcke

Serverar: 4 portioner

Kassler, broccoli och blomkål under ett läckert täcke. Den som inte tål hasselnötter kan ta mandlar eller solrosfrön. Allra godast blir rätten med färsk broccoli och blomkål. Använd gärna västerbottensost till gratineringen för extra god smak.

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud, ca 800 g
  • 500 g broccoli
  • 400 g kassler
  • Hasselnöts- och osttäcke
  • 100 g hasselnötter
  • 3 dl lätt crème fraiche
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Servering
  • Surdegsbröd eller kokt färskpotatis
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Dela blomkålshuvudet i buketter. Skär bort det grova på broccolin och dela resten i buketter och bitar. Förväll blomkål och broccoli i lättsaltat vatten 5-10 minuter. Grönsakerna ska bli mjuka med fortfarande ha tuggmotstånd.
    3. Lägg blomkål och broccoli i en smord ugnsform. Skär kasslern i tunna skivor och lägg dem lite omlott i mitten av formen.
    4. Hacka hasselnötterna grovt, blanda dem med créme fraiche och riven ost i en bunke. Salta och peppra. Lägg röran ovanpå kasslern och gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
    5. Servera gratängen med ett gott surdegsbröd eller kokt färskpotatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben