Med överbliven kokt potatis bakas detta nyttiga, billiga och smakrika bröd. Man kan naturligtvis baka på enbart vatten men ölen bidrar till mustigheten och brödet smakar absolut inte öl.
Ingredienser
Fördeg dag 1
2 dl kallt vatten
25 g jäst
2 dl vetemjöl
1 msk honung
Huvuddeg dag 2
3 dl ljus öl
3 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
1 msk hel kummin
4-5 kokta pressade potatisar
5 dl grahamsmjöl
17-18 dl vetemjöl
1 ½ msk salt
Instruktioner
- Rör ihop fördegen i ett rymligt kärl med lock. Ställ i rumstemperatur.
- Gör gärna huvuddegen i maskin, den ska arbetas länge. Blanda öl och vatten, ljumma till max 37º. Lös upp jästen i vätskan. Tillsätt fördegen, kummin, olja, potatis och de båda mjölsorterna men inte allt mjöl på en gång. Prova er fram. Degen ska vara kladdfri och fast men inte mer. Arbeta i 10 minuter sammanlagt men tillsätt saltet efter 5 minuter.
- Jäs övertäckt med bakduk, ca 45-60 minuter, till dubbel storlek. Tryck luften ur degen med knogarna efter halva jästiden.
- Ta upp på mjölat underlag och dela i 3 lika stora delar. Knåda degbitarna genom att platta ut med knogarna och därefter forma knubbiga, släta bröd. Lägg dem på bakpappersklädd plåt, alla 3 får plats. Skåra med vass kniv, täck över med bakduk och jäs 30-45 minuter.
- Pensla bröden med kallt vatten och strö över grahamsmjöl. Grädda långt ner i ugnen, 250º i 10 minuter, sänk värmen till 200º och grädda i ytterligare 20-25 minuter.
- Låt svalna på galler. Går bra att frysa.
Liknande recept
Kommentarer (0)