Serverar: 40 portioner
Chokladrutorna av typ kladdkaka är snabbt ihoprörda och gräddade. Här med olika smaktillägg som du kan variera. Förvara rutorna i kylen – de smakar bäst kalla. De går förstås också bra att frysa och att tina dem går snabbt.
Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Smält smöret i en kastrull, dra den åt sidan. Låt chokladen smälta i smöret. Blanda de tre sockersorterna med äggen och vispa pösigt med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver, finriv skalet på apelsinen och pressa saften ur halva frukten. Blanda chokladsmöret och äggvispet med mjölblandning en, apelsinskal och apelsinsaft, konjak och russin. Bred ut smeten i långpannan. Grovhacka nötterna och strö dem över. Grädda 12–15 min. Kakan ska vara kladdig när den tas ut. Den stelnar mer, men inte helt, när den kallnat.
Tillsätt 1tsk. salt i smeten, så framhävs chokladsmaken ännu bättre.(det är faktiskt sant!) Tips! Grädda i två stycken runda formar.