Kladdkaka med vit chokladmousse, kolasås och jordnötter

Serverar: 16 portioner

Kladdig kaka som förvandlas till en god och läcker bakelse!

Ingredienser

  • Kaka
  • 6 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 200 g smör, smält
  • 4 ägg
  • Vit chokladmousse
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
  • 1 ägg
  • 1 dl kvarg
  • En liten nypa salt
  • Kolasås
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl ljust muscovadoråsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • Topping
  • Salta jordnötter, grovhackade
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160 grader.
    2. Kaka: Blanda först de torra ingredienserna och häll därefter i det smälta smöret och äggen. Smörj och bröa två lika stora formar, 24 cm i diameter, och häll i lika mycket smet i båda eller baka i en större fyrkantig form. Grädda 20-25 minuter. Låt svalna helt.
    3. Vit chokladmousse: Vispa grädden. Smält chokladen över ett vattenbad, ta bort från värmen och vispa ner ägget under kraftig omrörning. Rör ner kvarg, en liten nypa salt och till sist den vispade grädden. Ställ i kylen i minst 1 timme innan den ska bredas på kakan.
    4. Kolasås: Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt koka ca 5 minuter. Låt såsen kallna innan den ringlas över kakan.
    5. Skär eventuellt kakan i bitar. Varva botten och mousse och ringla på kolasås. Toppa med grovhackade jordnötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben