Klappgröt

Serverar: 8 portioner

När jag var liten, så gjorde min farmor (i Västerbotten) klappgröt till jul och bjöd den som efterrätt. Min farfar och far satt på farstubron och turades om att vispa (ca 1 tim) gröten för hand, innan den blev ljusrosa, "fluffig" och luftig. När man sedan skulle äta den, så frasade det när man tog av klappgröten. Supergott!

Ingredienser

  • 5 dl hallonsaft eller lingonsaft (koncentrerad)
  • 7 1/2 dl vatten
  • 2 dl mannagryn
  • Ev ex strösocker
  • Instruktioner

    Koka upp vatten och hallonsaft./lingonsaft Vispa ner mannagrynen. Låt gröten koka på svag värme under vispning 4-5 minuter. Smaka av med strösocker. Ta kastrullen från värmen och sätt den i en bunke med kallt vatten eller i ett kallt vattenbad i diskhon. Vispa gröten kraftigt, t.ex. med en elvisp, medan den kallnar, eller vispa i en matberedningsmaskin. Servera med gräddmjölk.

    Liknande recept

    3
    20 min
    4
    1
    5
    30 min
    5-7
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben