Klippt chokladlängd

Serverar: 2 portioner

God vetelängd fullproppad med choklad och garnerad med florsocker och smält choklad.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3½ dl mjölk, fingervarm, ca 37 grader
  • 3/4 dl socker
  • 1 nypa salt
  • 3/4 tsk kardemumma, nymald
  • 1 ägg
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 7-9 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Ca 50 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl socker
  • 175 g mörk choklad, hackad
  • Garnering
  • 1 ägg, uppvispat
  • Florsocker
  • 25 g mörk choklad, smält
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
    2. Kavla ut en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på smöret med en kniv och strö över socker och hackad choklad. Rulla ihop rektangeln på längden till en rulle. Dela rullen på mitten. Lägg rullarna brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Klipp rullarna i centimetertjocka skivor uppifrån, men spara ca 1 cm nedtill så att de sitter ihop. Dra bitarna åt sidan, varannan åt höger och varannan åt vänster. Dra ut dem en bit så att bitarna ligger lutade bakåt. Låt längderna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Pensla längderna med ägg och grädda dem längst ner i ugnen i 26-30 minuter. Låt längderna svalna på plåten. Pudra över florsocker och ringla över smält choklad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben