Kombinationen av söt kola och syrliga vinbär är klockren!
Ingredienser
3-4 dl röda vinbär
Deg
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Kolasås
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
Instruktioner
Smält smöret till degen och blanda med socker och havregryn. Rör ner mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord pajform med löstagbara kanter, ca 22cm. Ställ in i kylen en stund.
Grädda i 200 grader i 10-15 min.
Koka ihop grädde,sirap, socker och salt till kolasåsen, låt koka 15-30 minuter. Prova om den är klar genom att hälla en droppe i kallt vatten. Kolan ska vara mjuk men inte flyta ut.
Rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna.
När den är nästan kall fyller du det avsvalnade pajskalet med krämen. Ställ in i kylen minst en timme. Hit kan du förbereda.
God paj men nästa gång tar jag bara en nypa salt. Alldeles för salt för oss.