Knäckig kolapaj med röda vinbär

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 timmar

Kombinationen av söt kola och syrliga vinbär är klockren!

Ingredienser

  • 3-4 dl röda vinbär
  • Deg
  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • Instruktioner

    1. Smält smöret till degen och blanda med socker och havregryn. Rör ner mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform med löstagbara kanter, ca 22cm. Ställ in i kylen en stund.
    2. Grädda i 200 grader i 10-15 min.
    3. Koka ihop grädde,sirap, socker och salt till kolasåsen, låt koka 15-30 minuter. Prova om den är klar genom att hälla en droppe i kallt vatten. Kolan ska vara mjuk men inte flyta ut.
    4. Rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna.
    5. När den är nästan kall fyller du det avsvalnade pajskalet med krämen. Ställ in i kylen minst en timme. Hit kan du förbereda.
    6. Lägg på bären precis innan serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Norton5 29 juli 2012

    God paj men nästa gång tar jag bara en nypa salt. Alldeles för salt för oss.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben