Köttbullar med aubergineröra

Serverar: 4 portioner

Auberginerna och tomaterna ger både smak och värdefulla näringsämnen till den här köttbullsrätten med inspiration från medelhavsköket.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g mager nötfärs
  • 1 ägg
  • 100 g bulgur
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 + 1 msk olivolja
  • 500 g aubergine
  • 1 knippe salladslök
  • 1 dl rött vin
  • 400 g hela tomater på burk
  • 1 lagerblad
  • 1 liten kruka basilika
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Blanda lök, vitlök och nötfärs i en skål. Tillsätt ägg och bulgur och krydda med ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar och paprikapulver.
    2. Rulla valnötsstora köttbullar av smeten. Hetta upp 2 msk olivolja i en teflonstekpanna och bryn köttbullarna runtom.
    3. Ta upp köttbullarna ur stekpannan och lägg dem åt sidan.
    4. Skölj och ansa auberginerna och skär dem i 2 cm stora tärningar. Ansa och skölj salladslöken. Skär den gröna delen i ringar och hacka den vita delen.
    5. Hetta upp 1 msk olja i stekpannan. Lägg i aubergine och salladslök och bryn cirka en minut under omrörning. Häll på vinet och skrapa i botten av stekpannan. Tillsätt tomater och lagerblad. Salta och peppra.
    6. Lägg köttbullarna ovanpå grönsakerna i stekpannan. Sänk värmen, lägg på locket och sjud cirka 15 minuter tills köttbullarna är genomstekta.
    7. Skölj basilikan och skär bladen i strimlor.Strö basilikabladen över rätten precis före servering. Servera med råris eller ett italienskt bondbröd.

    Liknande recept

    4.5
    10-16
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben