Köttbullar med senap och ättiksgurka
Att blanda i en skvätt kalvfond i köttbullssmeten, gör att köttbullarna smakar extra gott. Man behöver inte heller ha ströbröd och mjölk i färsen för att köttbullarna ska bli saftiga, med ägg och mineralvatten blir resultatet kanonbra.
Ingredienser
600 g nötfärs
1 liten gul lök
1 msk grov senap
1 dl fintärnad ättiksgurka
1 ägg
½ msk kalvfond
½ dl mineralvatten
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Smör till stekning
Instruktioner
- Finhacka löken, fräs i smör och låt kallna.
- Blanda ihop alla ingredienser till färsen. Forma gärsen till köttbullar.
- Bryn köttbullarna runt om, några i taget, i smör. Lägg över i en långpanna med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 175ºC.
Efterstek köttbullarna i ugnen ca 10 minuter. Rör om någon gång under tiden.
- Tips! Köttbullar till många är praktiskt att steka i ugn. Dessutom slipper man allt stekos. Lägg smör i en långpanna med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 250ºC och låt smöret bli ljusbrunt. Lägg i köttbullarna och stek i mitten av ugnen ca 12 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Köttbullarna blev mycket riktigt saftiga och fina. När det gäller salt och svartpeppar, så ha i smeten efter egen tycke och smak.