Köttfärsgratäng med smördeg
Köttfärsen ligger på den frasiga smördegen. Ovanpå ligger lök, tomater, oliver och kronärtskockshjärtan och sist en oreganokryddad ostsås.
En krispig sallad med en god dressing till blir pricket över i:et.
Ingredienser
400 g oxfärs
1 rulle smördeg, ca 30x40 cm
Olja till stekning
Salt
Peppar
1 burk färdig tomatsås, 400 g
2 gula lökar
Ca 10 minitomater
Ca 20 svarta oliver utan kärnor
1 burk inlagda kronärtskockshjärtan, 400 g
2 msk färsk hackad oregano
Ostsås
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl herrgårdsost
Ca 1 msk majsstärkelse till redning
Salt
Peppar
Servering
Sallad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
Kavla ut degen något så att den passar en gratängform, ca 30x40 cm. Smöra formen och klä med degen. Ställ i frysen.
- Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen tills den får en fin färg, se till att den är fint fördelad. Krydda med salt och peppar och blanda ner tomatsåsen. Låt puttra någon minut och ta från värmen.
- Ostsås: Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Blanda ner osten och låt smälta under omrörning. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite mjölk. Tillsätt redningen lite i taget till en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut formen ur frysen och förgrädda i ugnen i ca 3 minuter. Fyll pajskalet med köttfärsen.
- Dela löken i klyftor, halvera tomaterna och dela oliverna och kronärtskockshjärtana i kvartar. Fördela dem ovanpå köttfärsen.
- Krydda med oregano och häll över ostsåsen. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Servera varm med en sallad till.
Liknande recept
Kommentarer (0)