Köttfärspaj med ajvar och krämigt täcke

Serverar: 4-5 portioner

Frasig paj med krämig fyllning. Känn ett sting i slutet av varje tugga, och svalka dig med kall öl till! Använd gärna tomater i olika färger för en extra fin paj. Pajskalet kan förberedas dagen före. Tryck ut degen i formen och förvara den i kylskåp.

Ingredienser

  • 1½ dl grahamsmjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • 125 g smör, kallt
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Smör eller olja till stekning
  • 500 g blandfärs
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl ajvar relish
  • 1½ dl finhackad bladpersilja
  • ½ tsk chiliflakes
  • Topping
  • 300 g Philadelphiaost eller annan färskost
  • 2½ dl turkisk yoghurt
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 250 g cocktailtomater
  • Tillbehör
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Mixa mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare. Du kan också nypa ihop det för hand. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är något större än vanligt, ca 28 cm i diameter. Låt pajskalet stå i kylskåpet 30 minuter.
    2. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
    3. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter.
    4. Fräs lök och vitlök i smör eller olja och lägg i en bunke. Bryn färsen, hälften åt gången. Salta och peppra och lägg över i bunken. Blanda ner tomatpuré, ajvar relish, persilja och chiliflakes. Bred ut köttfärsröran i pajskalet.
    5. Rör ihop Philadelphiaost, yoghurt, salt och peppar och bred blandningen över köttfärsröran. Ställ in i ugnen och grädda pajen i 20 minuter. Skiva tomaterna och lägg dem på toppen efter halva gräddningstiden.
    6. Servera pajen nygräddad med en grönsallad.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben