Köttfärspaj med ajvar och krämigt täcke
Frasig paj med krämig fyllning. Känn ett sting i slutet av varje tugga, och svalka dig med kall öl till!
Använd gärna tomater i olika färger för en extra fin paj. Pajskalet kan förberedas dagen före. Tryck ut degen i formen och förvara den i kylskåp.
Ingredienser
1½ dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
125 g smör, kallt
2 msk kallt vatten
Fyllning
1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
Smör eller olja till stekning
500 g blandfärs
Salt
Peppar
1 dl tomatpuré
1 dl ajvar relish
1½ dl finhackad bladpersilja
½ tsk chiliflakes
Topping
300 g Philadelphiaost eller annan färskost
2½ dl turkisk yoghurt
Salt
Nymald svartpeppar
250 g cocktailtomater
Tillbehör
Grönsallad
Instruktioner
- Mixa mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare. Du kan också nypa ihop det för hand. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är något större än vanligt, ca 28 cm i diameter. Låt pajskalet stå i kylskåpet 30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
- Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter.
- Fräs lök och vitlök i smör eller olja och lägg i en bunke. Bryn färsen, hälften åt gången. Salta och peppra och lägg över i bunken. Blanda ner tomatpuré, ajvar relish, persilja och chiliflakes. Bred ut köttfärsröran i pajskalet.
- Rör ihop Philadelphiaost, yoghurt, salt och peppar och bred blandningen över köttfärsröran. Ställ in i ugnen och grädda pajen i 20 minuter. Skiva tomaterna och lägg dem på toppen efter halva gräddningstiden.
- Servera pajen nygräddad med en grönsallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)