Kok-grillat spjäll på amerikanskt vis

Serverar: 5-6 portioner

Spjället kokas dagen innan i en lag smaksatt med äppeljuice, rökextrakt och goda kryddor

Ingredienser

  • 1 kilo tjockskuret revbensspjäll gärna lite mer
  • 2 dl koncentrerad äppeljuice
  • 8 dl vatten
  • 1 dl rökextrakt
  • 2 höns- el grönsaksbuljongtärning
  • 1 stor gul lök skuren i bitar
  • 2 lagerblad
  • 10 grovkrossade kryddpepparkorn
  • 10 grovkrossade vitpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • Het-söt glace, ca 2dl
  • 1 dl vatten
  • ½ smulad höns- el grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk ljus eller mörk sirap
  • 1 msk kinesisk, mörk soja
  • ½ tsk tabasco
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk arrowrot eller maizena
  • Servering
  • Potatissallad och sallad på tomater och rödlök
  • Instruktioner

    1. Spola spjället under varmvattenkranen.
    2. Koka upp alla övriga ingredienser i en vid gryta eller traktörpanna. Lägg ner spjället med köttsidan ner och koka sakta under lock ca 30 min.
    3. Vänd på spjället och koka sakta ytterligare 30 min. Ta upp spjället och låt det kallna. Sila buljongen, kyl och frys in - bra att ha nästa kok.
    4. Blanda ingredienserna till glacen i en liten kastrull. Koka upp under omrörning och sjud ett par minuter. Smaka av, den ska vara ordentligt kryddig. Om inte sätt till mer tabasco. Kyl såsen.
    5. Hit kan allt förberedas någon dag i förväg och förvars i kylen.
    6. Skär spjället i ribbor. Pensla det runt om med glacen. Grilla 4-5 min på varje sida och pensla ytterligare ett par gånger under grillning.
    7. Servera med potatissallad och sallad

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben