Kokt blomkål med skinksås

Serverar: 4 portioner

Det här var ingen höjdarmiddag när jag var barn, bara lukten av blomkål var hemsk. Men visst är det härligt att man utvecklar sin smak med åren. Det här är nu en höjdarmiddag!

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud, 500-750 g
  • ½ tsk salt till 5 dl vatten
  • Sås
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1 msk margarin eller smör
  • Salt
  • Peppar
  • 100 g rökt skinka, i tärningar
  • Klippt persilja
  • Instruktioner

    1. Skär av blasten och skär ev de spädare bladen i breda bitar. Skölj blomkålen. Skär ett kryss i blomkålens stock eller klyv huvudet.
    2. Mät och koka upp vatten i en kastrull. Lägg i kål och ev blast, vattnet ska nå till ca 2/3 av kålens höjd. Tillsätt saltet. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, 10-15 min, pröva med provnål.
    3. Såsen: Rör ut mjölet i lite av mjölken direkt i kastrullen. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Smaksätt med salt och peppar och skinka och strö över rikligt med persilja.
    4. Lägg upp blomkålen på ett fat. Häll över den varma såsen eller servera den till i en skål.
    5. Servera med kokt potatis och en blandad sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben