Kokt ox - eller älgtunga

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 2 timmar

Ibland har man tur och får tag i tunga. Den här blir supergod husmanskost och njuts med hemlagat potatismos. För dem som inte äter oxtunga brukar jag berätta först efteråt vad de ätit och då tycker de faktiskt att det är gott.

Ingredienser

  • 1 ox/älgtunga
  • vatten så att det täcker i kastrullen
  • 1 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 msk salt
  • Instruktioner

    1. Skölj tungan. Lägg den i en kastrull och täck den med vatten.
    2. Koka först upp tungan i vattnet och sjud i 10 min. Skumma noga. Ha i kryddorna och koka sedan i 1 ½ timme.
    3. Flå bort skinnet och börja med den grova sidan. Låt sedan tungan kallna i lagen.
    4. Skär i tunna skivor.
    5. Serveras med hemgjort potatismos.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4
    4
    3 h 30 min
    1

    Kommentarer (2)

    henrix 2 maj 2014

    Köp inte den rimmade tungan! Får du inte tag på färsk, och det kan vara lite svårt, så låt bli helt. Inte värt besväret. Vill slå ett slag för gristunga. Den blir färdig på en timme och skivad blir den i perfekt storlek för pålägg. Kvalitetskött för en billig penning. Fast ännu svårare att få tag på än oxtunga.

    Rudolfios 13 februari 2015

    Oxtunga går att beställa i viken köttbutik som helst! Löp gärna rimmad tunga, som gör att köttet får en vackert mörkröd färg! Servera med rotfruktsgratäng och kantarellsås! Skäres snett på tvären! Gristunga på längden!! Överblivet kött kan med fördel användas som smörgåspålägg. Använd gärna tryckkokare som förkortar koktiden avsevärt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben