Kokt rimmad älgkalvbringa med dijonsås och smörstekta rotfrukter

Serverar: 6 portioner

Tänk på att köttet ska rimmas i minst 10 timmar.

Ingredienser

  • 1½ kg benfri älgbringa
  • Saltlake
  • 5 l vatten
  • 6 dl colorozosalt
  • 2-3 msk strösocker
  • Eller
  • 5 l vatten
  • 4 tsk salpeter (Santa Maria)
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl salt
  • Buljong
  • 1½-2 l vatten
  • 5 kryddpepparkorn
  • 8 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • Rotsaker
  • 400 g morötter
  • 400 g palsternackor
  • 300 g rotselleri
  • 300 g rödbetor
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt
  • Dijonsås
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk smör
  • 4 dl het buljong från koket
  • 2 krm nymald peppar
  • Ev salt
  • Ev 2 tsk Maizena majsstärkelse
  • Instruktioner

    1. Saltlag: Koka upp vattnet och blanda ner salt och socker. Låt lagen kallna.
    2. Bind ihop bringan med hushållssnöre och lägg den i den kalla lagen. Rimma bringan 10-12 timmar i kylen.
    3. Kokning: Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i köttet, koka upp, skumma ev och lägg i kryddpeppar, lagerblad och lök. Låt bringan sjuda på svag värme under lock 1-1 ½ timme. Kontrollera med provsticka att köttet känns mört. Låt kallna i lagen eller tillaga direkt.
    4. Skala och skär rotfrukterna i túnna jämnstora bitar. Smält smöret och häll det klarade smöret i en skål. Häll bort resten.
    5. Stek rotsakerna, gärna rödbetorna för sig. det klarade smöret ca 10 min på svag värme. Salta.
    6. Blanda ingredienserna till såsen i en mixer och kör den till en skummig sås. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
    7. Skär köttet skivor, servera med rotsaker och dijonsås.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    4-6
    6
    5
    3 d 1 h 30 min
    3
    4.5
    20 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben