Kolapaj med fikonmarmelad

Serverar: 1 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En härlig paj med två alternativa smaksättningar på kolan.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 3 dl vetemjöl
  • 85 g smör
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 3/4 dl mjölk
  • Kola
  • 225 g smör
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • ½ msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao eller apelsinjuicekoncentrat
  • Fikonmarmelad
  • 500 g torkade fikon
  • 5 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 3 msk honung
  • Instruktioner

    1. Pajskalet: Blanda alla ingredienser, gärna i matberedare. Observera att smöret skall vara kylskåpskallt.
    2. Kavla ut degen och klä en normalstor pajform med den. Ställ i kylskåp att vila ca 30 minuter.
    3. Grädda pajskalet ca 15 minuter i mitten av ugnen på 200 grader. Ta ut och låt svalna.
    4. Kolan: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
    5. Blanda i resten av ingredienserna utom vaniljsockret och låt koka försiktigt ca 5 minuter.
    6. Ta åt sidan och rör i vaniljsockret.
    7. Häll kolan i pajskalet och låt svalna.
    8. Fikonmarmelad: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills fikonen är mjuka. OBS! Fikonen ska inte koka sönder bara bli mjuka.
    9. Ta ur kanelstången och hör alltihopa till en marmelad i mixer.
    10. Låt svalna.
    11. Servera en bit kolapaj tillsammans med en klick fikonmarmelad och eventuellt en liten klick crème fraiche eller grädde. Supergott!

    Liknande recept

    4.6
    10
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben