Kolapaj med ingefära, havssalt och karamelliserad banan

Serverar: 8 portioner

Den mjuka kolakrämen och det frasiga pajskalet är en perfekt kombination. Och pricken över i, några saltkorn.

Ingredienser

  • Mördegsbotten
  • 1 1/4 dl socker, 100g
  • 200 g smör
  • Ca 5 dl vetemjöl, 300g
  • Till formarna
  • Ca 5 dl torkade ärtor (håller degkanterna på plats i pajformarna)
  • Kolafyllning
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 2-3 cm färsk ingefära, finriven och finhackad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk havs- eller flingsalt
  • Karamelliserad banan
  • 2 bananer
  • 2 msk strö- eller råsocker
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Mördegsbotten: Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjöl och blanda ihop allt till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 185 grader.
    3. Kavla ut degen och smörj 8 små pajformar, 7-8 cm i diameter. Klä botten och kanterna med degen. Skär till den övre kanten med en kniv. Nagga botten med en gaffel. Fyll formarna med torkade ärtor för att undvika att pajdegen hasar ner från kanterna.
    4. Grädda skalen mitt i ugnen i 10-12 minuter. Ta ut formarna och låt dem svalna helt. Häll ut ärtorna ur formarna.
    5. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan socker, grädde, sirap, finriven och finhackad ingefära och vaniljsocker. Koka upp allt till en temperatur av 120-122 grader. Rör om då och då så att det inte bränner i botten. Häll sedan upp kolan i pajskalen och låt den svalna. Strö över lite salt.
    6. Karamelliserad banan: Dela bananerna på längden och på mitten. Lägg dem på en plåt och strö över sockret. Bränn dem med en gasolbrännare eller grädda dem högt upp i ugnen på 275 grader grillvärme några minuter tills sockret smält. Håll koll genom luckan hela tiden, det går fort mot slutet.
    7. Servera pajerna med lättvispad grädde och karamelliserad banan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben