Kolja i ägg- persiljesås med kokt potatis och gröna ärtor
Serverar: 4 portioner
Tid: 30 minuter
Går även bra med torsk.
Ingredienser
900 g potatis
4 ägg
400 g ärtor
Ca 600 g koljafilé
2 tsk salt
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1½ dl vatten
½ dl crème fraiche
1 tärning fiskbuljong
1½ krm vitpeppar
½ kruka persilja
Instruktioner
Koka potatis.
Koka äggen tills de är medelhårda, ca 7-8 minuter.
Häll upp ärtorna i en skål. Slå över hett vatten från vattenkokaren och häll av vattnet när ärtorna tinat.
Skär koljafilererna i portionsbitar. Strö över salt låt det dra.
Smält smör i en vid panna med höga kanter. Rör sedan ner vetemjöl till en slät redning. Vispa ner mjölk, lite i taget, samt vatten och crème fraiche. Tillsätt fiskbuljongen och vitpeppar. Koka upp. Såsen bär vara ganska tjock eftersom fisken avger vätska.
Lägg ner fisken i såsen, sänk värmen och låt sjuda på svag värme i ca 6-7 minuter, eller tills fisken är klar. Späd eventuellt med lite mjölk till önskad konsistens och rör försiktigt.
Skala äggen och grovhacka eller mosa lätt med gaffel. Finhacka persilja. Strö ägg och persilja över fisken i pannan. Vänd om försiktigt.