Korintkaka

Mums!

Ingredienser

  • 1-2 msk smör
  • Salt
  • ½ dl fint, osötat veteströbröd
  • 400 g korinter
  • ½ dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • Rivet skal av 1 blodapelsin
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl ( 200 g) vetemjöl
  • ½ dl nypressad apelsinsaft
  • (2 msk konjak)
  • Instruktioner

    1. Smörj en rund hålform som rymmer 2 liter. Strö eventuellt lite salt i smöret, högst 1 kryddmått, och skaka sedan runt riktigt finmalet ströbröd så att det fäster överallt på formens insida.
    2. Lägg korinterna i sil och spola dem i hett vatten, låt rinna av väl och badda dem torra med hushållspapper. Blanda dem med 1/2 dl mjöl, så sjunker de inte till botten under gräddningen.
    3. Rör smör och socker poröst, gärna med elvisp. Rör i ett ägg i sänder, rör en stund mellan varje äggtillsats. Blanda i korinter, apelsinriv, bakpulver och mjöl. Rör raskt i apelsinsaften och fördela smeten i formen.
    4. Grädda i nedre delen av 175-gradig ugn cirka 50-60 minuter. Låt svalna i formen, sedan kakan väl lossats. Droppa eventuellt konjak eller whisky över. Täck den kalla kakan väl med alfolie och låt stå minst ett dygn innan den skärs upp i tunna skivor

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben