Krämig chokladtårta

Serverar: 10-12 portioner

Riktigt god och moussig chokladtårta det här, som passar bra med en liten klick grädde, men är lika god au naturell.

Ingredienser

  • 250 g mörk choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1½ tsk nescafépulver
  • 3 msk kakaopulver
  • 15 savoiardikex (avlånga mariekex funkar också)
  • Kakaopulver
  • Instruktioner

    1. Hacka chokladen. Koka upp 2 dl av grädden, ta från värmen. Tillsätt chokladen, rör om tills den smält och krämen är blank och slät. Låt svalna till svagt ljummen temperatur.
    2. Vispa samman resten av grädden och crème fraichen till lagom tjock konsistens, smeten ska nätt och jämnt droppa från vispen.
    3. Krossa snabbkaffet till fint pulver. Sikta ner det i chokladkrämen tillsammans med kakaopulvret. Vänd ner i gräddsmeten under omrörning, rör till slät konsistens.
    4. Klä en rund bakform, ca 23 cm i diameter, invändigt med plastfilm. Formen bör ha löstagbar botten.
    5. Bred ut ett tunt lager av smeten i botten av formen. Lägg hälften av kexen ovanpå smeten. Bred på ytterligare ett lager chokladsmet och lägg ut de sista kexen. Täck med det sista av chokladsmeten och jämna till ytan.
    6. Täck tårtan med plastfilm och ställ kylskåpskallt över natten, eller i minst 10 timmar, så att kexen mjuknar.
    7. Vid servering: Lossa tårtan från formen. Stjälp upp och ner på ett serveringsfat, lyft bort platsfilmen. Sikta över kakaopulver.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben