Krämig julost med nötter

Hemlagad färskost - gott på en bit knäcke tillsammans med en tunn skinkskiva.

Ingredienser

  • 1 liter filmjölk (3%)
  • 1 burk kesella (250 g)
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 2 krm pepparmix
  • ½-1 knippa gräslök
  • ½ dl hackade hasselnötskärnor
  • 1 msk lätt krossade rosépepparkorn
  • Instruktioner

    1. Värm filmjölken och kesellan i en kastrull till knappt 50 grader under omrörning. När mjölken börjar bli flockig och ser ut att skära sig är den klar att hälla upp i ett kaffefilter eller i en silduk. (Vasslan kan man ta tillvara och använda som degspad i brödbak).
    2. Låt ostmassan självrinna i 4-6 timmar.
    3. Smaksätt ostmassan med honung, salt och pepparmix. Klipp gräslöken fint och tillsätt den.
    4. Klä en liten skål eller form med plastfilm och strö i hälften av de hackade nötterna och pepparkornen.
    5. Fyll formen med ostmassan och strö på resten av nötterna och rosépepparkornen.
    6. Täck formen med plasten och tryck försiktigt med handen, så att osten får en slät och jämn yta runt om.
    7. Förvara osten i kyl några timmar innan plasten tas bort och osten serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben