Så underbart god. Passar även till julbordet som till påsk, midsommar eller vardagen.
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
1 krm salt
Fyllning
1 liter kantareller
3 schalottenlökar
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl persilja
Salt
Svartpeppar
2 dl riven prästost
Instruktioner
- Pajdegen:
Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
- Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i 10 minuter.
- Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
- Höj ugnen till 225 grader.
- Ansa och rensa svampen och finhacka schalottenlöken. Hetta upp smöret i en panna och stek svampen och löken tills de fått fin färg. Pudra över vetemjölet och tillsätt grädde och mjölk. Låt småkoka till en krämig stuvning.
- Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar. Häll stuvningen i pajskalet och strö över den rivna osten.
- Grädda pajen i cirka 20 minuter eller tills den får vacker färg.
Liknande recept
Kommentarer (0)