Krämig laxpaj

Serverar: 6 portioner

Läcker paj med lagom vitlökssting. Färdig hollandaisesås fungerar alldeles utmärkt som fyllning.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 dl kesella
  • Fyllning
  • 1 purjolök
  • 1 ½ dl mjölk
  • 2 dl färdig hollandaisesås
  • 3 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk citronpeppar
  • ½ tsk salt
  • 2 dl riven ost
  • 400 g kokt benfri lax
  • Dekoration
  • Citronklyftor
  • Bladpersilja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225° Mät upp mjöl och matfett i en matberedare. Kör på högsta hastighet tills fettet finfördelas. Tillsätt kesellan och arbeta samman till en degboll. Låt vila kallt 30 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en rund pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen.
    2. Fyllning: Ansa och skölj purjolöken. Skiva den tunt och lägg den i botten på pajskalet. Blanda mjölk, hollandaisesås och lägg i en skål. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt citronpeppar och salt. Blanda ner den rivna osten. Plocka sönder laxen i mindre bitar med hjälp med fingrarna. Vänd ner laxbitarna i äggstanningen. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen ca 30 minuter tills fyllningen stelnat. Dekorera gärna med limeklyfftor och bladpersilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben