Krämig linsgryta med basmatiris

Serverar: 4 portioner

Vegetariskt och gott!

Ingredienser

  • 3 dl röda linser
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 tsk malen koriander
  • 7 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 kruka färsk koriander eller persilja
  • Solros- och sesamolja till stekning
  • Salt
  • 3 dl basmatiris
  • 1 kanelstång
  • 4 kryddnejlikor (hela)
  • 4 kardemummakapslar (eller 1 krm malen kardemumma)
  • Instruktioner

    1. Koka riset, med kryddorna, enligt anvisning på förpackningen.
    2. Skölj linserna väl under rinnande kallt vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna potatis och morot.
    3. Fräs lök, vitlök och alla torra kryddor i olja i en tjockbottnad kastrull ett par minuter. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med ytterligare några minuter. Rör om ibland. Tillsätt vatten, buljongtärning och linser. Koka upp och låt koka ca 10 minuter utan lock, tills linserna är sönderdelade och potatis och morot är genomkokta. Rör ner tomatpuré, ingefära och citronjuice. Tillsätt yoghurten och rör om. Smaka av med 1 tsk salt.
    4. Klipp koriander eller persilja över vid serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben