Krämig löksoppa med kräft- och getosttimbal

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • Soppa
  • 300 g potatis
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 8 dl kycklingbuljong
  • 1 knippe hackad gräslök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • Timbal
  • 100 g gäddfilé
  • 100 g torsk- eller laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1/3 krm cayennepeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvita
  • 8 grovhackade, råa, kräftstjärtar
  • 50 g smulad getost
  • 4 smorda portionsformar, à 1 1/2 dl
  • Garnering
  • Smörfrästa grönsaker
  • kräftstjärtar
  • Instruktioner

    Skala potatisen och skär den och purjolöken i mindre bitar. Fräs med smör i en kastrull några minuter utan att ta färg. Häll på buljongen och låt koka ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät tillsammans med gräslök, crème fraiche och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 150° och sätt in en ugnssäker form till hälften fylld med vatten i mitten av ugnen. Skär fisken i mindre bitar och kör dem i en mixer eller matberedare till en färs. Lägg i salt, peppar, grädde och äggvita, kör snabbt ihop till en slät färs. Rör ner kräftstjärtarna och getosten. Fördela färsen i portionsformarna. Knacka dem några gånger mot skärbrädan så eventuella luftfickor i färsen försvinner. Täck formarna med ett smörpapper och grädda 30 minuter i vattenbadet. Stjälp upp timbalerna och servera med soppan. Garnera med lite smörfrästagrönsaker och kräftstjärtar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben