Krämig potatisgratäng

Serverar: 4 portioner

En lite annorlunda variant av potatisgratäng där potatisen får koka mjuk i grädde innan den gratineras i ugnen.

Ingredienser

  • 2 kg potatis, mjölig, t.ex. King Edward
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 lök, skalad
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk salt
  • 50 g osaltat smör
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 240 grader.
    2. Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg dem i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
    3. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
    4. Smöra en form (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den.
    5. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    gong 13 augusti 2009

    Jättegod

    chback 23 oktober 2012

    Smaskig! Jag halverade receptet och blandade i några ostskivor i såsen också. Det räckte ändå! ;-)

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben