Krämig rabarberpannkaka

Serverar: 8 portioner

Kräver lite extra arbete...men resultatet blir såå gott!

Ingredienser

  • 1 påse rostade mandelspån (ca 50 g)
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 3 ägg
  • 2½ dl vispgrädde
  • 3 dl mild yoghurt med vaniljsmak
  • ½ vaniljstång
  • 2 1/2 dl vatten
  • 200 g rabarber
  • 200 g jordgubbar, i bitar
  • 1 lime, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk socker
  • 1 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Tillagning dag 1: Finfördela mandelspånen i en matberedare. Tillsätt mjöl, salt och socker och blanda. Häll sedan i äggulor, ägg och grädde och vispa till en fin smet. Låt stå i kylen i 24 timmar.
    2. Tillagning dag 2: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter tills cirka 2 deciliter återstår. Skär vaniljstången på längden och lägg den i en gryta. Häll i socker och vatten och koka tills sockret löst sig. Skala rabarbern och skär den i små bitar, lägg dem i sockerlagen och låt den svalna av.
    3. Låt rabarbern stå och dra minst 20 minuter och sedan rinna av ordentligt. Fördela den i åtta små smorda portionsformar (cirka 1 ½ deciliter). Rör om i äggsmeten och häll på den. Grädda i mitten av ugnen tills smeten har fått gul-brun färg, cirka 15 minuter. Pannkakan kan också gräddas i en liten långpanna (cirka 20x30 centimeter) cirka 20 minuter.
    4. Lägg jordgubbarna i en skål. Häll över limesaften. Blanda socker och limeskal och blanda med jordgubbarna. Sikta florsocker över pannkakan när den svalnat och servera den med jordgubbarna och yoghurten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben