Kristins stek med sting

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme

Den här är lite mer smakrik än en gammeldags stek men åh så god!

Ingredienser

  • 1 kg älgstek, ca
  • 3 msk äkta smör
  • 3 morötter
  • 3 msk tomatpuré
  • 5 charlottenlökar
  • 1 snackpaprika
  • 7 vitlöksklyftor
  • 3 köttbuljongtärningar
  • 2 msk kalvbuljong
  • 1 msk viltkrydda
  • 2 msk flingsalt
  • 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 1½ msk cayennepeppar
  • 1 liter vatten, ca
  • Till såsen
  • 50 gram smör, ca
  • 2 msk mjöl
  • 5-6 dl steksky
  • Morötter från steken som mosas fint
  • 2-3 dl matlagningsgrädde
  • Instruktioner

    1. Hackar morötter och paprika i ganska stora bitar.
    2. Gnid in steken i flingsalt, svartpeppar och cayennepeppar tillsammans med viltkryddan. Bryn den runt om i en ugnsfast gryta tillsammans med löken och paprikan. Häll över vätskan och lägg i buljongtärningar och fond. Låt puttra på svag värme i ca en timme. med lock eller ställ in i ugnen. ca 250 - 275 grader
    3. Vänd och ös med jämna mellanrum. I slutet av koktiden brukar jag skiva steken och låta dessa puttra i spadet för att få mer smak. Se bara till att steken inte är mer än rosa inuti.
    4. Gör sedan såsen genom att smälta smör, vispa ut med mjöl och spad och grädde. Häll på mer spad om det behövs mer smak.
    5. Servera med potatis, kokt majs och en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben