Kroppkakor

Serverar: 15-18 portioner

Tid: 2 timmar

Lillans kroppkakor

Ingredienser

  • 2 kg King Edvard potatis
  • 10 King Edvard potatisar till kokning
  • 1 kg rimmat sidfläsk
  • 2 gul lök
  • 2 tsk salt (prova fram)
  • 30 kryddpepparkorn
  • 4 dl mjöl (prova fram)
  • Instruktioner

    1. Steg 1: Skala och koka 10 st potatis Tärna fläsket och hacka löken, storlek efter eget tycke. Mortla kryddpepparkornen till de blir ganska fint malda. Stek fläsket några minuter sen tillsätt lök och kryddpeppar. Stek tills löken mjuknar och nästan går ihop med fläsket. Steg 1 går bra att förbereda dagen innan. Steg 2: Skala och riv 2 kg potatis med ett rivgärn, ingen mixer det blir inte samma klassiska resultat ! Ta gärna någon extra potatis då lite massa försvinner med skalningen. Placera rivgärnet över en stor bunke som du täcker med en bakhanduk. Tanken är att du ska fånga upp den rivna massan i handuken för att kunna vrida utstärkelsen ur potatisen. Gör man inte detta blir kroppkakorna hårda som studsbollar! När du har vridit ur stärkelsen ur all riven potatis skall du börja med smeten. Steg 3: Sätt en 10 liter gryta med vatten på uppvärmning Lägg den rivna urkramade potatismassan i en stor bunke Pressa ner den kokade potatisen i den rivna massan. Tillsätt sedan mjöl och salt. Här får du känna dig fram konsistensen skal likna en go brödeg. Knåda! Forma en bit i taget av degen så att den blir lika stor som din hand. Platta ut och jämna till. Tag sedan röran med fläsk,lök,krydpeppar och lägg i mitten på degplattan, förslut degen runt om fläsket så det bildas en rund boll, se till att det ej finns några hål. Storleken avgör du själv. Steg 4: Sänk ner den färdiga kroppkakan i grytan och gör om proceduren till grytan e full. Nu ska de skjuda i cirka 30 min efter det att den sista kroppkakan har lagt i grytan. Här måste man hålla koll om man kokar kan de spricka sönder.
    2. SERVERAS MED LINGON, GRÄDDE OCH SMÖR
    3. LYCKA TILL

    Liknande recept

    1 h 30 min
    5-6

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Svensk matkultur
    Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influen...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben