Kroppkakor

Serverar: 10 portioner

Godast när de är stekta, smakar som potatisbullar.

Ingredienser

  • 800 - 900 g potatis ( 3/4 liter)
  • salt
  • 1 - 2 äggulor
  • 4 - 6 msk vetemjöl (går åt lite mer)
  • Fyllning
  • 200 g rimmat fläsk
  • 1 - 2 msk hackad gul lök
  • Smör att steka i
  • Instruktioner

    1. Koka potatisen knappt mjuk. Pressa den varm på bänken där du ska arbeta med degen och låt kallna.
    2. Skär fläsk i små tärningar och hacka löken. Stek fläsk och lök var för sig. Detta kan man göra dagen före.
    3. Blanda den kalla potatisen med mjöl, äggula och salt på bänken. Det är jätte kladdigt. Om degen blir för lös, går sönder och inte går att rulla så tillsätt mer mjöl. Använd lite mjöl när du rullar ut den.
    4. Skär rullen i lagom stora bitar ca 3 cm tjocka och tryck en liten grop i mitten. Lägg i fyllningen och tryck eller nyp ihop den till en bulle. Platta till en aning.
    5. Lägg några i taget i det kokande saltade vatten och låt det koka ca 10-15 min eller tills dem flyter upp. Då är dem klara.
    6. Det är mycket godare att äta dem dagen efter eller att steka så de får en liten brun yta.
    7. Servera med lingonsylt, smör om man vill.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    5-6

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Svensk matkultur
    Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influen...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben