Kryddig julkompott av vinterns frukter samlat under gyllene smördegslock

Serverar: 6 portioner

Kryddig julkompott av vinterns frukter samlat under gyllene smördegslock - dofta över lite florsocker när kakan har svalnat.

Ingredienser

  • 3 äpplen av syrlig sort
  • 3 päron
  • 3 färska fikon
  • 3 dadlar
  • 6 torkade aprikoser
  • 2 dl socker
  • 2 krm kardemumma
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • ½ st vaniljstång, på längden delad, skrapa ur innehållet
  • 1 ägg
  • Findus smördeg, 425 g
  • Florsocker, att dofta över med
  • Instruktioner

    1. Ugn 175 grader.
    2. Bryn sockret i en tjockbottnad panna. Tillsätt alla frukter skurna i cm-tärningar och koka upp. Tillsätt kryddorna och låt det hela koka i ca 15 min under sporadisk omrörning.
    3. Du tillsätter inget vatten då saften du behöver kommer från frukterna och bidrar till den rika smaken.
    4. Lägg kompotten i timbalformar och täck med smördegen. Pensla med ett uppvispat ägg. Nagga locket med en gaffel så den inte reser sig för mycket vid bakningen.
    5. Baka i ca 13-15 min tills den är gyllenbrun. Klart! Dofta över lite florsocker när kakan svalnat.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben