Serverar: 8 portioner
Kryddblandningen doftar jul och ger köttet en god kryddig smak som passar bra till vilt.
Stek: Bena ur höftbenet på steken, skrapa det andra rent. Bryn steken runt om i smör. Blanda samman kryddorna och gnid in steken med dem. Sätt ugnen på 225 grader. Deg: Blanda vetemjöl, rågmjöl och rågsikt med vatten till en hård deg. Kavla ut degen till en 3-4 mm tjock platta som är 40 cm i diameter. Slå in steken och tryck till degkanter så att ingen vätska rinner ut. Spara ev lite deg. Forma till små blad och dekorera med dem. Pensla degen med ägg. Sätt i en köttermometer i den tjockaste delen. Lägg steken på en plåt med bakplåtspapper. Låt den stå ca 15 minuter mitt i ugnen eller tills den får fin färg. Öppna ugnsluckan och sänk värmen till 150 grader. Stek köttet tills innertemperaturen är 56 grader, ca 1 timme. Ta ut steken och låt vila, temperaturen stiger ytterligare några grader. Servering: Ta bort degskalet och skär bort benet från köttet. Skär det i skivor och servera med honungsbrynta jordärtsskockor.