Kryddig rådjursstek inbakad i rågdeg

Serverar: 8 portioner

Kryddblandningen doftar jul och ger köttet en god kryddig smak som passar bra till vilt.

Ingredienser

  • 1 rådjurstek med ben (ca 1,8 kg)
  • 2 msk smör
  • Kryddblandning
  • ½ msk mald pomerans
  • ½ msk mald ingefära
  • 1 krm mald kryddnejlika
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk mejram
  • 2 tsk salt
  • Rågdeg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 2 ½ dl vatten
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • Instruktioner

    Stek: Bena ur höftbenet på steken, skrapa det andra rent. Bryn steken runt om i smör. Blanda samman kryddorna och gnid in steken med dem. Sätt ugnen på 225 grader. Deg: Blanda vetemjöl, rågmjöl och rågsikt med vatten till en hård deg. Kavla ut degen till en 3-4 mm tjock platta som är 40 cm i diameter. Slå in steken och tryck till degkanter så att ingen vätska rinner ut. Spara ev lite deg. Forma till små blad och dekorera med dem. Pensla degen med ägg. Sätt i en köttermometer i den tjockaste delen. Lägg steken på en plåt med bakplåtspapper. Låt den stå ca 15 minuter mitt i ugnen eller tills den får fin färg. Öppna ugnsluckan och sänk värmen till 150 grader. Stek köttet tills innertemperaturen är 56 grader, ca 1 timme. Ta ut steken och låt vila, temperaturen stiger ytterligare några grader. Servering: Ta bort degskalet och skär bort benet från köttet. Skär det i skivor och servera med honungsbrynta jordärtsskockor.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben