Kryddstekt hjortrygg med amaronereduktion, bräserad endiv och rostad palsternacka med kantareller

Serverar: 6 portioner

Det är förstås lite lyxigt att ha Amarone i såsen men det blir en väldigt kraftfull sås. Vill man göra en billigare variant av såsen kan man ta ett billigare vin och tillsätta 1½ dl russin, som ger den rätta amaronekaraktären av torkad frukt. Sila bort russinen innan du serverar.

Ingredienser

  • 800 g putsad hjortytterfilé
  • 10 enbär
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk osaltat smör
  • 1 ½ tsk salt
  • Rostad palsternacka
  • 500 g palsternackor
  • 300 g trattkantareller
  • 2 msk osaltat smör
  • 10 kvistar timjan
  • 1 tsk salt
  • 30 g bladpersilja
  • Bräserad endiv
  • 2 endiver
  • 2 msk smör
  • 1 msk honung
  • 1 msk pressad citron
  • 2 krm salt
  • Amaronereduktion
  • 2 dl amaronevin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 50 g osaltat smör
  • 2 krm salt
  • Garnering
  • Timjan
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Hjortrygg: Mixa de torkade kryddorna till ett fint pulver. Klappa in kryddblandningen på köttet. Bryn köttet i smör. Salta. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek det mitt i ugnen till 56 graders innertemperatur, beräkna ca 20 minuter. Låt köttet vila ca 6 minuter innan det skärs i skivor.
    3. Rostad palsternacka: Skala och skär palsternackan i stavar. Förväll dem i lättsaltat vatten ca 4 minuter. Ansa svampen. Stek palsternacka och svamp i smör tillsammans med timjankvistarna. Salta. Strimla bladpersiljan och vänd runt i blandningen före servering.
    4. Bräserad endiv: Plocka bort de fula ytterbladen på endiverna. Skär endiverna i klyftor och stek dem i smör. Tillsätt honung och citronsaft. Låt vätskan koka in i endiverna. Salta.
    5. Amaronereduktion: Blanda vin, vatten och fond. Koka ihop tills hälften återstår. Vispa i smöret och krydda med salt.
    6. Lägg upp köttet på tallrikar tillsammans med palsternacka, svamp och endiv. Servera med rykande het amaronereduktion och garnera med timjan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben