En god, enkel sommartårta med grädde, bär och nötflarn. Variera fyllningen med glass, sorbet och bär. Bottnarna kan gräddas i förväg för att läggas ihop strax före servering. De bör förvaras lufttätt eller på ett torrt ställe om det är fuktigt i luften, annars förlorar de sin sprödhet. Blir flarnen ändå sega kan de värmas i ugnen en kort stund för att återfå sprödheten.
Ingredienser
100 g hasselnötter
150 g sötmandel
200 g smör
2 dl socker
Garnering
3 dl vispgrädde
1 l hallon
4 nektariner
Några kvistar mynta
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Ta fram 3 bakplåtspapper och markera en cirkel på varje, ca 24 cm i diameter.
- Finhacka nötter och mandel i matberedare. Smält smöret och häll i socker. Låt det koka någon minut. Ta av från värmen och blanda ned nötterna. Fördela smeten jämnt och bred ut den tunt i rundlarna.
- Grädda bottnarna, en i taget, 10-12 minuter mitt i ugnen. Passa noga, de ska få en litet gyllenbrun färg. De flyter ut, men formen kan jämnas till med kniv medan de är varma. Låt svalna på plåten.
- Vispa grädden. Kärna ur och skär nektarinerna i tunna klyftor. Varva bottnar, grädde, nektariner och hallon. Garnera med hallon och några myntakvistar.
Liknande recept
Kommentarer (0)