Kyckling från Baskien

Serverar: 4 portioner

I Frankrike, gastronomins hemland, har varje provins sina specialiteter. Från Baskiens särpräglade kultur kommer en ugnsstekt kycklingrätt där rökt skinka, tomater, lök och örtkryddor ger härlig smak och doft.

Ingredienser

  • 1 kyckling , ca 1 1/4 kg
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk soja
  • 5 tomater
  • 3 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g rökt skinka
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skär kycklingen i halvor och klipp bort ryggbenet. Blanda olivolja och soja och penska kycklinghalvorna med blandningen. Lägg halvorna i en ugnssäker form och stek i 175 grader, ca 15 minuter.
    2. Skålla, skala och skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken. Pressa vitlöken och strimla skinkan. Blanda allt med timjan och persilja.
    3. Ta ut kycklingen och häll kryddblandningen runt kycklinge. Salta och peppra och stek ytterligare ca 30 minuter. Pröva med en sticka och se om kycklingen är genomstekt.
    4. Pensla halvorna med stekskyn mot slutet av grilltiden. Skär kycklingen i portionsbitar, lägg tillbaka bitarna i formen och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben