Kyckling i vinsås med röda bär

Serverar: 4 portioner

Rött vin och röda bär ger såsen i den här rätten en underbar färg. Kycklingen både marineras och tillagas i en blandning av vin, örter och kryddor som gör köttet ljuvligt mört och smakrikt.

Ingredienser

  • 1 kyckling (ca 1 ½ kg)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 kvistar timjan
  • 2 ½ dl rött vin
  • 1 dl marsala alt. sherry
  • 1 lagerblad
  • 2 nejlikor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olja
  • 250 g bär t.ex. röda vinbär el hallon
  • 1 msk crème fraiche
  • 2 tsk maizena
  • ½ dl hönsbuljong
  • Strösocker (bara några korn)
  • Instruktioner

    1. Skölj och torka av kycklingen in- och utvändigt. Dela kycklingen i 8 bitar och skär bort löst skinna och fett. Salta och peppra kycklingdelarna. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem grovt. Skölj och torka av timjanskvistarna.
    2. Blanda rött vin, ½ dl marsala och 2 dl vatten. Lägg kycklingbitarna i en skål och häll över marsalablandningen. Tillsätt vitlök, timjan, lagerblad och nejlikor. Täck över och marinera 4 tim i kylen. Vänd kycklingbitarna då och då.
    3. Skala och hacka schalottenlöken fint. Ta upp kycklingbitarna ur marinaden och torka av dem. Hetta upp oljan i en gryta och bryn kycklingen runtom. Tillsätt schalottenlöken och fräs hastigt. Häll på hälften av marinaden, lägg på locket och låt kycklingen sjuda ca 35 min. Skölj och ansa bären.
    4. Ta kycklingbitarna ur grytan och håll dem varma. Häll ner resten av marinaden i grytan och låt koka 5 min utan lock. Rör ner bären i skyn och koka ytterligare 10 min utan lock.
    5. Vispa ihop crème fraiche, maizena, buljong och resten av marsalan. Sila skyn, häll tillbaka den i kastrullen och vispa ner crème fraiche-blandningen. Låt såsen koka 2 min under omrörning och smaka av med salt, peppar och socker. Lägg kycklingen i såsen och värm 5 min. Servera gärna med ris.
    6. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben