Kyckling på citronbädd

Serverar: 4 portioner

Receptet kommer ursprungligen från Guatemala. En stor fördel är att grytan kan lagas i god tid, styckas när den svalnat och hettas upp under folie innan den serveras.

Ingredienser

  • 1 stor kyckling, ca 1 ½ kg, hel
  • 1 citron
  • 12 pimentofyllda oliver
  • ca 3 cm kanel i bit
  • 1 lagerblad
  • 1 dl sötmandel
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 ½ dl hönsbuljong
  • Fyllning
  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 3 msk russin, kan uteslutas
  • 1 dl hönsbuljong
  • 1 tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Är kycklingen fryst så skall den tina i kylskåp 1 dygn. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Gör fyllningen. Skär bort kanterna från brödskivorna och smula sönder brödet. Skala och hacka löken grovt, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda russin, bröd, lök, och paprika. Fukta blandningen med buljongen och smaksätt med salt och peppar.
    3. Fyll kycklingen med blandningen. Skär citronen i tunna skivor och tag bort kärnor. Täck botten av en ugnssäker form med citronskivorna. Formen skall vara ganska trång när kycklingen ligger däri. Lägg i skivade oliver, kanel, lagerblad och skållad, skalad, grovt hackad mandel. Lägg kycklingen på denna bädd och strö över salt och peppar. Smält matfettet och häll det över.
    4. Låt kycklingen få färg över bröstpartiet, ca 30 minuter utan lock och mitt i ugnen. Späd sedam med 1 ½ dl buljong och lägg lock på grytan och låt stå ytterligare 60 minuter i ugnen.
    5. Tag upp kycklingen och låt svalna. Skär den i biitar och lägg på ett ugnssäkert fat och arrangera tillbehören runt omkring. Täck med aluminiumfolie. När kycklingen skall serveras värms ugnen till 225 grader. Ställ in rätten i 20 minuter med folie på och servera med ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben