Kyckling Provencale

Serverar: 4 portioner

På 1970 i Upsala under min studietid, var det populärt och lite flott att bjuda på "Kyckling Provencale" när du hade gäster.

Ingredienser

  • 1 kyckling, storlek efter hunger
  • Örtsmör
  • 4 msk smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ pressad citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ca ½ paket djupfrysta örtkryddor provencale
  • ca 10-12 medelstora potatisar
  • ½ -1 tsk salt
  • Tomater provencale
  • 4 fasta tomater
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad persilja
  • 2 msk ströbröd
  • Instruktioner

    1. Tina kycklingen om den är djupfryst. Halvera den och torka av den.
    2. Rör samman matfettet till örtsmör med pressad vitlök, citronsaft, salt, peppar och örtkryddor.
    3. Lossa skinnet från kycklingbröstet med hjälp av tummen. Fördela örtsmöret jämnt under hela skinnet. Lägg kycklinghalvorna i smord eldfast form.
    4. Skala potatisen och skär skåror i dem men inte helt igenom. Lägg potatisarna runtom kycklingen. Salta. Ringla över lite flytande matfett.
    5. Ställ in formen mitt i ugnen och stek allt ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk och köttsaften är helt genomskinlig vid kycklinglåret. Pensla några gånger under stektiden.
    6. Halvera tomaterna. Rör samman matfettet med pressad vitlök, hackad persilja och ströbröd. Fördela det på tomathalvorna.
    7. Ställ tomathalvorna bredvid potatisen när ca 15 minuter återstår.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben