Kycklingballotine med basilikasås och sallad

Serverar: 6 portioner

Inuti kycklingen döljer sig en god smakrik fyllning. En perfekt bjudrätt där allt kan förberedas i god tid före kalaset. Kycklingen kan serveras varm eller kall. Den som vill serverar med rostade rotfrukter, klyftpotatis eller kokt ris.

Ingredienser

  • 750 g majskycklingbröst
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 påse babyspenat, 70 g
  • 2 dl parmesanost
  • 1½ tsk salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 paket bacon, 140 g
  • Olivolja till stekning
  • Dessutom behövs
  • Värmetålig plastpåse
  • Ugnsaluminiumfolie
  • Basilikasås
  • 1 kruka basilika
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 äggula
  • ½ msk vinäger
  • 1½ dl neutral rapsolja
  • 1½ dl créme fraiche
  • ½ tsk salt
  • Nymald svartpeppar
  • Sallad
  • 200 g sugarsnaps
  • 500 g körsbärstomater, gärna både gula och röda
  • 1 knippe rädisor
  • Ca 200 g blandad sallad
  • 1 påse salladsskott, 70 g
  • 1 msk olivolja
  • Servering
  • Eventuellt rostade rotfrukter, klyftpotatis eller kokt ris
  • Instruktioner

    1. Skär en ficka i kycklingfiléerna så att de går att vika ut till stora filéer. Lägg dem en i taget i en 3-liters fryspåse och banka med en stekpanna så att filén blir tunn. Finhacka schalottenlökarna och fräs hacket mjukt i olivolja, tillsätt sedan spenaten och låt den fräsa tills den blir mjuk. Ta från värmen och blanda ner riven parmesanost.
    2. Salta och peppra kycklingfiléerna runtom och lägg dem på var sin stor bit plastfolie och eventuellt skinn ner. Fördela baconskivorna längsmed mitten och lägg spenatblandningen i en sträng ovanpå. Rulla ihop till en rulle med hjälp av plastfolien. Snurra ihop ändarna väl. Linda sedan in rullarna i aluminiumfolie och gör täta paket. Stick in en termometer på längden i den tjockaste rullen.
    3. Koka upp vatten i en stor vid kastrull. Lägg ner rullarna och låt dem sjuda under lock tills innertemperaturen är 67 grader. Tiden beror på hur tjocka rullarna är, men det tar 15-25 minuter. Ta upp rullarna och kyl dem om de inte ska ätas med en gång.
    4. Basilikasås: Kör med mixerstav basilikabladen, dijonsenap, äggula och vinäger tills bladen är hackade. Tillsätt oljan droppvis under gång och kör till en tjock sås. Rör ner créme fraichen. Smaka av med salt och peppar.
    5. Sallad: Förväll sugar snapsen i saltat vatten 1 minut, spola sedan av dem i kallt vatten och låt rinna av. Halvera tomaterna. Ansa rädisorna och skiva dem tunt. Blanda alltsammans med olivoljan. Lägg upp salladen på ett stort fat.
    6. Servering: Ta bort folien och stek kycklingrullarna i olja tills de får fin färg runtom. Känn efter att de är varma rakt igenom. Skiva dem och servera med salladen och basilikasåsen och eventuellt rostade rotfrukter, klyftpotatis eller kokt ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben