Kycklingfrikassé på kajsa wargs vis

Ett som jag ska testa någon gång

Ingredienser

  • 450 g kycklinglårfilé
  • 2 tsk konc kycklingfond eller lantbuljong
  • ½ tsk salt
  • 2 bananschalottenlökar eller 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • ½ tsk finstött muskotblomma
  • 3 ½ + ½ dl matlagningsgrädde
  • Ev 1-2 msk vitt portvin eller vitt sött vin
  • ½ msk finstrimlat citronskal, endast det gula
  • 3 äggulor
  • 1 tsk maizena majsstärkelse
  • Ca ½ msk pressad citron
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • 1 dl grovhackad basilika
  • Till servering
  • Gröna ärtor
  • Gurka
  • Pressad potatis
  • Instruktioner

    1. Putsa kycklingen och skär i stora munsbitar. Vänd runt med salt och fond och låt stå, gärna en halvtimme. Nu får köttet en lätt rimning och blir saftigare.
    2. Halvera löken, dra av skalet och strimla den på längden. Hetta upp smör i en panna och fräs lök och muskotblomma tills löken mjuknat utan att få färg.
    3. Öka värmen. Slå på 3 ½ dl grädde och låt koka upp. Vänd ner kycklingbitarna ett par i taget och låt koka upp mellan. Slå på eventuellt vin. Låt puttra sakta under lock på mycket låg värme tills kycklingen är mör, ca 25 minuter.
    4. Vispa samman äggulorna med återstående grädde och maizena. Rör ner blandningen i den sjudande kycklinggrytan. Låt stå på eftervärme eller mycket svag låga under omrörning tills såsen tjocknat en smula.
    5. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Vänd ner basilikan.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 5 min
    20
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben