Från det fräscha portugisiska köket kommer här en av många spännande och annorlunda soppor. Citron och mynta ger en frisk smakbrytning, definitivt något utöver det vanliga.
Ingredienser
1 kyckling , ca 1 kg
1½ liter vatten
2 - 3 dl hackad gul lök
1 tärning hönsbuljong
1 dl ris
3 - 4 msk pressad citronsaft
½ - 1 tsk salt
1½ msk torkad mynta eller 4 msk färsk mynta
4 skivor citron
Instruktioner
Tina kycklingen och skölj den i kallt vatten. Ta ur ev påse med krås. Dela kycklingen i 4-6 bitar och lägg dem i en gryta.
Häll på vatten och låt koka upp på inte alltför stark värme. Skumma väl.
Tillsätt lök och buljongtärning och sjud kycklingen på svag värme 30-45 minuter.
Ta upp kycklingen. Lägg allt på ett fat och låt kallna en stund. Sila buljongen. Häll riset i buljongen och koka det 15 minuter.
Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och skär köttet i mindre bitar. Lägg köttet i grytan och värm soppan väl.
Tillsätt citronsaft och salt. Lägg i torkad mynta och sjud soppan i 5 minuter. Ev färsk mynta strös i soppskålarna innan soppan slås upp. Häll upp soppan i skålar och lägg i citronskivorna.
Jättegod! Minns att min chilenska plastfarmor brukade göra den med persilja eller koriander också.