Kycklingspett med saffransris och gurksås
Den här rätten har hämtat inspiration i det persiska köket, där man ofta äter kyckling, kryddar med saffran och serverar med yoghurt. Spetten kan grillas på träkolsgrill, i grillpanna eller i ugn, 275°.
Ingredienser
4 kycklingfiléer
4 portioner parboiled ris
1/2 gul lök
3/4 dl pressad citronsaft
1 tsk salt
2 msk smält smör
1/2 krm stött saffran
1 msk vatten
8 träspett
Kall gurksås
2 dl matlagningsyoghurt
1/4 slanggurka
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
Salt
Malen vitpeppar
1/2 rödlök
Instruktioner
- Lägg träspetten i blöt.
Skala och riv den gula löken.
Pressa saften ur citronerna.
Blanda löken med citronsaften och saltet.
- Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
Vänd ner kycklingbitarna och blanda väl. Låt det stå 4 timmar i kylskåpet.
Vänd bitarna då och då. Ta upp kycklingbitarna ur lökröran och trä upp dem tätt på spetten. Spara lökröran.
- Lös saffranet i 1 msk vatten.
Koka upp vattnet till riset och rör ner hälften av saffransblandningen.
Koka riset enligt anvisningen på paketet.
- Gurksåsen:
Skär gurkan i stavar.
Skala vitlöksklyftan.
Blanda yoghurt, gurka, mynta, salt och peppar.
Pressa ner vitlöken. Ställ svalt till servering.
Skär rödlöken i ringar och dekorera före servering.
- Rör ner resten av saffranen och det smälta smöret i lökröran och fördela det väl runt om kycklingbitarna.
Halstra eller grilla spetten i 10-15 minuter.
Vänd spetten då och då. Ös med den resterande lökröran. Kycklingen är klar när köttsaften är färglös och genomskinlig. Servera spetten genast.
Liknande recept
Kommentarer (0)