Läcker ostpaj

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En god paj med mycket smak av västerbottenost, bacon och purjolök.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 pkt bacon, 140 g
  • 1 purjolök
  • 250 g riven västerbottenost
  • 4-6 salviablad
  • 3 ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Hacka samman smöret, mjölet och saltet till en grynig massa. Tillsätt äggulan och vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter, och ställ kallt i minst 30 minuter.
    2. Skär baconen i strimlor och fräs dem frasiga i en stekpanna. Låt baconen rinna av på hushållspapper och häll bort det mesta av fettet i stekpannan. Ansa och skiva purjolöken tunt och fräs den mjuk i pannan. Låt svalna.
    3. Sätt ugnen på 200º. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
    4. Lägg osten blandad med baconen och purjolöken i botten på pajen. Lägg på salviabladen, hela eller delade. Vispa samman äggen och grädden och smaka av med salt och peppar. Häll smeten i formen.
    5. Sätt in pajen på nedersta falsen och grädda 25 minuter. Sänk värmen till 180º och grädda ytterligare 15-20 minuter.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5

    Kommentarer (3)

    JesperFlodin 31 januari 2010

    En av de godaste ostpajerna jag har gjort hittills! Mums! :)

    Rocky66 6 oktober 2011

    Supergod paj! Kommer att göra den fler gånger

    umelejon 28 november 2011

    Väldigt god paj! Bra kombination av bacon, purjolök och västerbottensost.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben