Lamb curry

När Indien var en engelsk koloni lärde sig engelsmännen uppskatta curryn och därför finns det i dag en mängd engelska rätter som är smaksatta med den fina kryddblandningen curry.

Ingredienser

  • 4 hg lammstek eller bog
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2-3 tsk curry
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 äpple
  • Saften av 1 citron
  • 1 dl buljong
  • 2-3 msk yoghurt
  • Saffransris
  • 2½ dl långkorningt ris
  • 1 msk smör
  • 1 grön eller röd paprika, skuren i tärningar
  • 6 dl buljong på tärning
  • Ett par strån saffran
  • 1 msk pinjenötter eller flisad skållad sötmandel
  • 1 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i tärningar och bryn dem i en stekpanna i smör. När de fått fin färg, lägg dem i en gryta. Krydda med salt och curry. Skala löken, vitlöksklyftan och äpplet. Skär allt i tärningar. Fräs dem i smör i en stekpanna och lägg över till köttet i grytan. Tillsätt citronsaft och häll buljong gjord på tärning. Låt köttet steka under lock omkring 1 timme, tills köttet känns mört. Mot slutet av stekningen tillsätt yoghurt. Smaka av väl och tillsätt mer buljong om det ser torrt ut i grytan.
    2. Saffransris: Smält smör i en kastrull och lägg i riset, låt det bli lätt brynt. Blanda ner tärningar av paprika. Häll på buljongen och lägg i några strån saffran som ni tidigare stött i mortel. Blanda ner pinjenötterna. Låt riset koka under lock på svag värme i ca 18 minuter. Servera riset tillsammans med currystuvad lamm och mangochutney.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben